Babolat RPM Serie Tennissnaren

Inleiding

Naast het vernieuwen van het grafische design van de verpakkingen, heeft Babolat ook beslist om de structuur van het snarengamma te hervormen, nieuwe referenties toe te kennen aan de artikels en de naam van enkele bestaande modellen aan te passen.
We hebben beslist om ons te focussen op het RPM gamma : dit bestaat uit monofilamentsnaren en is gericht op spin en controle
(RPM = Rotaties per minuut).

De RPM-reeks bestaat uit volgende snaren :

Nieuwe snaar
in deze reeks
Nieuwe snaar
in deze reeks
Voordien gekend als
RPM Blast Rough
Zelfde snaar
en zelfde benaming
Voordien gekend als
RPM Blast Team
Voordien gekend als
Pro Hurricane Tour

Om deze vijf snaren te kunnen vergelijken, hebben we ze op volgende eigenschappen getest :

power
controle
spin
spanningsbehoud
comfort

Het protocol van de test : Om tot een objectieve vergelijking te komen, hebben we de test uitgevoerd op een baan die is uitgerust met het Playsight systeem. Dit is een computersysteem dat verbonden is met vijf camera's rondom de baan en elke slag analyseert en nauwkeurige statistieken weergeeft over : De snelheid • De hoeveelheid spin • De hoogte ten opzichte van het net • De precisie Met deze resultaten zijn we erin geslaagd de snaren te ordenen volgens elk van de hierboven vermelde eigenschappen. Tijdens de test maakten we gebruik van een ballenmachine om te garanderen dat telkens dezelfde bal werd aangespeeld gedurende de verschillende tests.

De snelheid van de bal

Om de snaren te kunnen vergelijken op basis van de gegenereerde snelheid heeft elke tester 10 forehands en 10 backhands op volle kracht gespeeld met elke snaar uit de Babolat RPM-reeks.

Op basis van deze test konden we vaststellen dat de Babolat RPM Team snaar het beste resultaat behaalde op vlak van snelheid. Dit is te verklaren door het uitzonderlijke elastische materiaal waarmee deze snaar wordt gemaakt.
Daarentegen zijn de RPM Rough en de RPM Hurricane heel stijf en bieden zij minder snelheid aan spelers met een goede fysieke conditie.
Vergeet niet dat dit monofilamentsnaren zijn en dat deze minder snelheid meegeven aan de bal in vergelijking tot multifilamentsnaren of natuurlijke darmsnaren.
WIST JE DAT ?

Hoe soepeler een snaar is, hoe meer ze vervormt en hoe meer energie ze terugkoppelt bij de balimpact. Net zoals je niet even hoog kan springen op een trampoline met stijve veren als op een trampoline met soepelere veren, zal een monofilamentsnaar stijver zijn en dus minder snelheid kunnen generenen bij de balimpact.

Controle

Om de controle van deze snaren te kunnen vergelijken, hebben onze testspelers een oefening uitgevoerd waarbij ze de bal zeer precies in bepaalde zones op de baan moesten spelen.

Wat deze eigenschap betreft, scoorde de Babolat RPM Power de beste resultaten. Dit is te verklaren door het stijve omhulsel rond deze snaar, wat een superieure controle ontwikkelt.
De RPM Team en de RPM Blast zijn daarentegen meer soepele snaren en zullen dus minder controle bieden Spelers die op zoek zijn naar een goede controle-power-verhouding.
Neem in acht dat dit monofilamentsnaren zijn en dat deze veel meer controle geven in vergelijking met multifilamentsnaren en natuurlijke darmsnaren.
WIST JE DAT ?

Hoe stijver een snaar is, hoe meer controle ze je zal bieden. In praktijk zal de geringe energieterugkoppeling u toelaten de bal preciezer te spelen. Deze monofilamentsnaren zijn, zoals hun naam het zegt, gemaakt uit één materiaal: een zeer stijf polyester. Dit zorgt ervoor dat de snaar minder vervormt bij de balimpact en dat ze meer controle biedt dan een multifilamentsnaar.

Spin

Om de hoeveelheid spin van deze vijf snaren te testen, hebben onze testspelers enkele scherp gekruiste ballen gespeeld om de hoeveelheid spin te optimaliseren.

De Babolat RPM Hurricane snaar behaalde de beste resultaten op vlak van spin. Dit is te verklaren door de achthoekige vorm van de snaar en de grote stijfheid.
De RPM Soft en RPM Power daarentegen hebben te lijden onder hun ronde vorm en elasticiteit. Deze twee snaren zijn het meest geschikt voor spelers die vlak spelen.
WIST JE DAT ?

De hoeveelheid spin wordt uitgedrukt in het aantal rotaties van de bal per minuut.

Dit kan het resultaat zijn van meerdere factoren :

• Een snaar met structuur : De vorm van de snaar (bv.: zeshoekig, vierkant, ...) kan de grip op de bal verhogen.
• Een snaar met textuur : Sommige snaren hebben een ruwere afwerking om de grip op de bal te verhogen.
• Het 'Snapback'-effect : Dit gaat over het vervormen van de snaar bij de balimpact en vooral over het terugschuiven op hun plaats waardoor er meer spin wordt meegegeven aan de bal.

Het spanningsbehoud

Elke snaar verliest spanning na verloop van tijd. Dit is waarom het belangrijk is te weten welke snaren hun oorspronkelijke spanning het langste bewaren om het beste speelgevoel het langste te kunnen behouden. Om het spanningsbehoud te meten, hebben we de spanning gemeten meteen na de bespanning van het racket. Daarna lieten we de bespannen rackets een uurtje rusten alvorens de spanning een tweede keer te meten.

De Babolat RPM Soft is de snaar die de meeste spanning zal behouden na verloop van tijd. Dit is te wijten aan het feit dat de snaar een hogere elasticiteit heeft.
De RPM Rough verliest daarentegen veel sneller zijn oorspronkelijke spanning in vergelijking met de andere snaren in deze reeks.
Niet te vergeten dat dit monofilamentsnaren zijn en hun spanningsbehoud hierdoor minder efficiënt is ten opzichte van multifilamentsnaren en natuurlijke darmsnaren.
WIST JE DAT ?

Het spannigsverlies van een snaar kan meerdere oorzaken hebben :

• Het spel
• De tijd: zelfs in optimale omstandigheden zal een snaar zijn spanning progressief verliezen na verloop van tijd.
• Vocht, vooral voor natuurlijke darmen.
• De temperatuur: wanneer de snaren te warm of te koud worden, kunnen ze hun spanning verliezen.

Comfort

Het comfort van elke snaar werd aangegeven door onze testspelers na het uitvoeren van elke test.

Dankzij hun grotere elasticiteit zijn de RPM Team en RPM Soft de meest comfortabele snaren in de Babolat RPM reeks.
De RPM Hurricane snaar kon onze testspelers daarentegen niet tevreden stellen op vlak van comfort.
Vergeet niet dat dit monofilamentsnaren zijn en dat deze minder comfort zullen bieden in vergelijking tot multifilamentsnaren en natuurlijke darmsnaren.
WIST JE DAT ?

Het comfort is direct geralateerd aan het materiaal waaruit de snaar bestaat:

• Natuurlijke darmsnaren zijn de meest comfortabele snaren
• Multifilamentsnaren bieden eveneens een uitzonderlijk comfort
• Monofilamentsnaren bieden het minste comfort omdat deze stijver zijn.

Conclusie

Hoe vind ik de snaar die ik zoek in de Babolat RPM reeks?

Ten gevolge van de uitgevoerde tests en de analyse van de resultaten
bieden we u bovenstaande samenvattende tabel aan.

Voordeel 1: De eigenschap in de rij is het belangrijkste aspect dat u van uw snaar verwacht.
Voordeel 2: De eigenschap in de kolom is het tweede aspect dat u wenst.
Voorbeeld: Ik zoek in de eerste plaats controle en in de tweede plaats spin, dus de beste snaar voor mij zou de RPM Rough zijn.

Het advies van onze testspelers

Jérémy
Indeling : 15/3 - Speelstijl : verdedigend
Favoriete snaar : RPM Team « Ik waardeerde vooral de RPM Team snaar vanwege de kracht die ze me gaf, maar ook vanwege de gegenereerde spin die me in staat stelde om veel zekerheid in te bouwen in mijn slagen. »
Vincent
Indeling : 15/2 - Speelstijl : tegenaanval
Favoriete snaar : RPM Power « Ik heb echt genoten van het gevoel van de RPM Power. Ik had een zeer goede controle terwijl ik een zeer goede mix van kracht en effect behield. Het gaf me een uitstekend gevoel, dat gaf me vertrouwen. »